Angol kifejezések - Múzeum, kiállítás

2019-05-17

Összeszedtünk pár alapvető angol kifejezést a múzeumos szituációkból, hogy ne érezd magad kényelmetlenül, ha meg kellene szólalnod angolul.

Angol kifejezések, melyek előfordulhatnak múzeumban, kiállításon.

 • nhm-2602035_960_720.jpgCould you tell me anything about this exhibit? – Tudna valamit mondani erről a kiállításról?
 • Where’s the gift shop? – Merre van az ajándékbolt?
 • No touching! – Ne érj hozzá!
 • Don’t cross the line! – Ne menj át a vonalon!
 • Is there a cloakroom? – Van ruhatár?
 • Where can I find exhibit…?  – Hol találom a … kiállítást?
 

You: Good morning, is there a charge? – Jó reggelt, kell ide belépőt venni? (charge / fee / tariff / cost – belépődíj, költség)


Ticket seller: Yes, madam. But children under eight and OAPs can enter for free. – Igen asszonyom. Viszont a nyolc év alatti gyermekek és a nyugdíjasok ingyen bemehetnek. (OAP = old aged pensioner)


You: That’s great. We have one child under eight. How much is a ticket? / How much does a ticket cost? – Remek. Van egy 8 év alatti gyermek. Mennyibe kerül egy jegy?


Ticket seller: Nine pounds fifty each. – 9 font 50 egy jegy. (az each annyit jelent, hogy minden egyes jegy ennyibe kerül.)


You: Oh, and my oldest daughter is a student. Is there a discount? – És az idősebbik lányom (még) diák, van arra kedvezmény?


Ticket seller: Yes. If she has her student card, her ticket will be five pounds fifty. – Igen, ha nála van a diákigazolványa, akkor az ő jegye 5 font 50-be kerül.


You: And is that for all of the exhibitions? – És ez mindegyik kiállításra érvényes?


Ticket seller: Yes, these are the all-inclusive day tickets. We do sell single exhibitions tickets too. – Igen, ezek a jegyek minden kiállítást magukba foglalnak. Árulunk külön egyéni jegyeket az egyes kiállításokra is.


You: No, these are perfect. – Nem köszönöm, ezek tökéletesek lesznek.


Ticket seller: So for two adults and one student that’ll be… twenty-three pounds fifty. – Akkor tehát a két felnőtt és egy diákjegy 23 font 50 lesz.


You: Okay. I just have a couple of questions; can we take photos? – Rendben. Lenne még pár kérdésem, készíthetünk fotókat?


Ticket seller: No, we ask that visitors don’t take photos, but prints of the work are available in the gift shop. – Nem, kérjük a kedves látogatókat, hogy ne készítsenek fényképeket, de a másolatok az alkotásokról kaphatóak az ajándékboltban.


You: I understand. And I saw that audio guides are available, are they included in the price? – Értem. Láttam, hogy van audio guide (hangos tárlatvezetőgép a saját nyelveden), az benne van az árban?


Ticket seller: Yes, you can choose to listen to the audio guide or follow one of the guided tours. – Igen, választhatnak, hogy az audio guide-ot hallgatják vagy becsatlakoznak az egyik tárlatvezetésre/vezetett túrára.


You: Oh, I think I’d prefer the guided tour. What time does it begin? – Akkor, azt hiszem a tárlatvezetést szeretném. Mikor indul?


Ticket seller: You’re in luck. One’s beginning right now actually. – Szerencséjük van, egy épp most indul.


You: Brilliant. Can I pay by card? – Fizethetek kártyával?


Ticket seller: Of course. – Természetesen.

 

Pár szó és kifejezés emlékeztetőül múzeumokhoz és kiállításokhoz:

 • discount – kedvezmény
 • charge – belépődíj
 • OAP – old aged pensioner
 • ticket – jegy
 • student – diák
 • student card – diákigazolvány
 • day ticket – napijegy
 • exhibition – kiállítás
 • audio guide – hangos tárlatvezetőgép
 • visitor – látogató
 • guided tour – tárlatvezetés

Válassz angol nyelvtanárt magadnak!

Magánóra

angol általános
A1, A2, B1, B2, C1
Gombos Ilona
3 000 Ft

A nyelvórán először a személyes kapcsolat időszerü felelevenitése a feladat angol nyelven. A következő rész ismétlés: a már tanult, tudott anyag beszédben való gyakorlása. Következő: az uj anyagrész: ami a nyelvtani időkre épülő folyamathoz kapcsolódó különbőző témakörök szókészletének bővitéséről szól.

Angol nyelvóra

angol általános
A1, A2, B1, B2, C1
Tóth Zoltán Károly
2 000 Ft

Angol nyelvóra

angol általános
A1, A2, B1, B2, C1
Csonka Andrea
2 500 Ft

Sokéves magántanári pályám során rájöttem, hogy akkor a legsikeresebb a nyelvoktatás, ha nem az aktuális mainstream "tuti módszert" próbálom ráerőltetni a diákra, hanem a diák személyiségének legmegfelelőbb megközelítést választom.

Angol tanulás blog

Angol kifejezések - Múzeum, kiállítás

2019-05-17

Összeszedtünk pár alapvető angol kifejezést a múzeumos szituációkból, hogy ne érezd magad kényelmetlenül, ha meg kellene szólalnod angolul.

15 féle köszönés angolul

2019-04-12

Minden beszélgetés így kezdődik és így végződik, nem csoda hát, hogy a köszönésnek annyi módja van az angolban is. Most összeszedtük nektek a leggyakoribb 15-öt!

Angol nyelvtan - a mumus

2019-03-27

Ha megkérünk egy angol tanulót, hogy beszéljen a nyelvtanulással kapcsolatos gyengeségeiről, biztos, hogy előkelő helyet fog elfoglalni az angol nyelvtan.