Az 5 tipp a tökéletes angol hivatalos levélhez és e-mailhez

2018-06-29

Az angol hivatalos levél és e-mail a leggyakrabban használt kommunikációs formák az üzleti életben. És mint tudjuk, az üzleti sikerek kulcsa a jó kommunikáció...

Az 5 tipp a tökéletes angol hivatalos levélhez és e-mailhez1. Tipp: Amikor először küldesz hivatalos emailt angolul, akkor mindenképp használj hivatalos hangvételt.

Ezután figyeld meg, hogy a másik fél milyen hangnemben reagál. Ha az ő levele kevésbé hivatalos hangvételű, bátran másold le és használj te is könnyedebb hangnemet a további levelezés során.

Amíg az hivatalos leveleidben és emailjeidben udvariasan és kellően hivatalos hangnemben, érthetően fogalmazol, addig minden rendben lesz.

 

2: Tipp: Kerüld az érzelmes megfogalmazást

Olyan szavak, minthogy happy, great, super, lovely stb. egyszerűen nem alkalmasak arra, hogy egy hivatalos hangvételt üss meg vele, így amennyiben nem szükséges, kerüld el ezen szavak használatát.

 

3: Tipp: Ne használj összevont alakokat

Tehát olyanokat, mint I’m, we’ve, he’d like stb. Ezeket csak akkor kezd el használni, ha már kialakult egy informális, barátias hangvételű kapcsolat beszélgetőpartnereddel. Addig is írd ki teljes egészében: I am, we have, he would like.

Soha ne használd állásra jelentkezéskor, motivációs levélben vagy bármilyen hivatalosan benyújtandó dokumentumban. Ezt téve előfordulhat, hogy azonnal elutasítják anyagodat.

 

4. Tipp: Ne használj köznyelvi nyelvezetet.

Mit is jelent ez? A beszélt hétköznapi angolban gyakran előforduló kifejezéseket érdemes elkerülnöd, ilyenek például a következők: “in a nutshell”, “If you ask me…”, “on the one hand…on the other hand”.

Ezeket nagyon jó, hogy ismered, használd is, azonban ne egy angol hivatalos levélben. A fenti példák helyettesítésére a következőket használhatod egyébként bátran:

  • In a nutshell helyett in brief ;
  • If you ask me helyett In my opinion ;
  • on the one hand…on the other hand helyett (ami két dolog összehasonlítására szolgál) használd egyszerűen a however-t (azonban).

 

5. Tipp: Ne komplikáld túl a leveled vagy emailed.

Ha a mondataid két sornál hosszabbak, akkor valószínűleg túlbonyolítottad azt. Ráadásul ilyenkor félő, hogy a mondat az értelméből is veszít. A korábban bemutatott kifejezések használata után ügyelj arra is, hogy leveled tömör és érthető maradjon az olvasó számára is.

Válassz angol nyelvtanárt magadnak!

Angol nyelvóra

angol általános
A1, A2, B1, B2
Kővári Ákos
4 000 Ft

Angol tanítás online (kezdő-közép szint)

angol általános
A1, A2, B1, B2
Fenyvesi Boglárka
3 000 Ft

Angol alapképzéses (BA) diplomám megszerzése alatt egy ideig ösztöndíjjal tanultam Angliában, így a ténylegesen használt nyelvet tanítom. A tanulás mellett rendszeresen tartottam magánórákat gyerekeknek és nyelvvizsgázóknak is. Jelenleg magántanítással és fordítással foglalkozok számlaképesen.

Angol nyelvóra

angol általános
A1, A2, B1, B2
Teuchter Ernőné
2 500 Ft

Angol nyelvtanitás Biatorbágyon,és skype-on külkereskedődőtől.Gyermekeknek játékos korrepetálás,diákoknak és felnötteknek célzott nyelvvizsgára valo felkészités egyéni modszerekkel,eredeti anyanyelvi anyagokkal,nyelvtani tesztekkel és

Angol nyelvóra

angol általános
A1, A2, B1, B2, C1
Tóth Zoltán Károly
2 000 Ft

Magánóra

angol általános
A1, A2, B1, B2
Baráth Zsófia
3 500 Ft

Baráth Zsófia vagyok, 2015-ben végeztem Anglisztika szakon az Eszterházy Károly Főiskolán (amerikanisztika szakirányon, Európai Uniós szaknyelvi specializáción). Szívesen várok minden kezdő, újrakezdő jelentkezőt vagy olyat, aki csak

Magánóra

angol általános
A1, A2, B1, B2, C1
Gombos Ilona
3 000 Ft

A nyelvórán először a személyes kapcsolat időszerü felelevenitése a feladat angol nyelven. A következő rész ismétlés: a már tanult, tudott anyag beszédben való gyakorlása. Következő: az uj anyagrész: ami a nyelvtani időkre épülő folyamathoz kapcsolódó különbőző témakörök szókészletének bővitéséről szól.

Angol tanulás blog

Angol kifejezések - Múzeum, kiállítás

2019-05-17

Összeszedtünk pár alapvető angol kifejezést a múzeumos szituációkból, hogy ne érezd magad kényelmetlenül, ha meg kellene szólalnod angolul.

15 féle köszönés angolul

2019-04-12

Minden beszélgetés így kezdődik és így végződik, nem csoda hát, hogy a köszönésnek annyi módja van az angolban is. Most összeszedtük nektek a leggyakoribb 15-öt!

Angol nyelvtan - a mumus

2019-03-27

Ha megkérünk egy angol tanulót, hogy beszéljen a nyelvtanulással kapcsolatos gyengeségeiről, biztos, hogy előkelő helyet fog elfoglalni az angol nyelvtan.