Hogyan tanulj angolul a sorozatokból?

2017-11-20

Biztosan te is tudod már, hogy az angol nyelvű filmnézés mennyire megdobhatja az angol szókincsedet és a beszédértést. Ez viszont csak akkor igaz, ha jól csinálod. Hogyan nézz filmet angolul?

Van olyan ember a Földön, akinek ne lenne legalább egy kedvenc sorozata? A legtöbben inkább a bőség zavarával küzdünk: nem győzünk szelektálni a manapság fantasztikus felhozatalból. Ha te is sorozatrajongók közé tartozol, de ha akár egy olyan sorozat is van, amit szívesen nézel, a hobbidat akár angoltanulásra is használhatod. Adunk néhány tippet arra, hogyan hozhatod ki a módszerből a legtöbbet és megmutatjuk, melyek azok a sorozatok, amelyek angol szintedhez passzolnak.

Hogy az angol nyelvű sorozatok nézéséből valóban tanulj is valamit, az alábbi tippeket javasoljuk:

 1. Középfokú szint alatt mindenképpen angol felirattal nézd az angol nyelvre állított filmet! Felejtsd el a magyar feliratozást, mivel ez a módszer egyáltalán nem fejleszti az angoltudásodat. Ahogy egyre ügyesebb vagy angolból, elhagyhatod a feliratot is.

 2. Legyen kéznél szótár, füzet és ceruza, de egy okostelefonon nyitott jegyzetlap is megteszi. Ha olyan szóval találkozol, amit nem értesz, írd ki külön, keresd meg a jelentését és tanuld meg azt a mondatot a filmből, amiben elhangzott! Ha egy részben túl sok ismeretlen szót találtál, írd ki és tanuld meg a szavakat, majd nézd meg a részt újból!

 3. Ha nem vagy ennyire lelkes, elegendő azokat az angol szavakat is kikeresned a szótárból, amelyek kulcsfontosságúak a jelenet megértése szempontjából. A cél nem az, hogy teljen az idő, hanem hogy a sorozatnézésből profitálj!

 4. Tekerd vissza azokat a részeket, amelyeknél homályos volt számodra, hogy miről folyt a beszélgetés. A legjobb, ha el is ismétled az elhangzott mondatokat. Így elérheted, hogy hozzászokj a színészek akcentusához, több szót jegyezz meg és javuljon a kiejtésed.


Te is láthatod, hogy otthoni gyakorláshoz nincs jobb egy kis angol nyelvű sorozatnézésnél. Ez elegendő a szinten tartáshoz és új szavak tanulásához. Ha viszont ennél komolyabb terveid vannak, keress egy profi angoltanárt, aki egyengeti az utadat!

Végezetül, mutatunk pár sorozatot, amelyek között rajzfilmeket is találhatsz. A filmek mellé a szintajánlást is megtalálod.


Kezdő angoltanukóknak

 • Fireman Sam – Nincs olyan három év körüli kisfiú itthon sem, aki ne ismerné Tűzoltó Samet.
  A hihetetlenül népszerű rajzfilmből több százat találsz a videómegosztókon, ami kiváló lehetőség a gyakorlásra. A történetek persze inkább a gyerekeket szórakoztatják, de a hibátlan angol akcentus megtapasztalására nincs ennél jobb választás, hiszen a rajzfilmekben mindig szépen, tisztán beszélnek.

 • Peppa Pig – Peppa malac és családja szintén az infantilis szubkultúra szerves részét képezi. A rövid, öt perces epizódok egy kezdő angolosnak is megfelelő mennyiségben és tempóban adagolják az angol szavakat és az alapszókincs elsajátításához is kiválóak.

Középhaladó angoltanulóknak

 • Friends – A Jóbarátok volt az első olyan sorozat, amely súlyos sorozatfüggőséget okozott a fiatal korosztály körében. Mivel mindenki kívülről fújja az eseményeket, azzal nem nagyon kell foglalkoznod, hogy épp kik milyen viszonyban állnak egymással, koncentrálhatsz az „American English” szépségeire és jó sok kifejezést tanulhatsz a sorozatból.

 • How I met your mother – Az Így jártam anyátokkal az egyik legnépszerűbb sitcom vígjáték.
  A mindennapi szókincs elsajátítása gyerekjáték lesz, ráadásul egy rész csak 22 perces, nem fogsz lefáradni, miközben jól szórakozol. Különböző akcentusokat is megfigyelhetsz benne, az amerikai angol mellett ugyanis Robin kanadai angolt beszél.

Haladó angoltanulóknak

 • Downton Abbey – Ha a színtiszta angol akcentus híve vagy, ebben a sorozatban eredeti nyelven sem fogsz csalódni. Intrika, szerelem, harc, itt mindent megtalálsz, hiszen egy haladónak már egyre kevésbé kell az ismeretlen szavakra koncentrálni és jobban elmélyedhet a történésekben.

 

 • Sherlock – A legkiválóbb brit angol gyakorlására ad remek alkalmat ez a sorozat is, ezen felül igazi kihívás angolul követni Sherlock okfejtéseit a gyilkosságok megoldásakor. Rengeteg új szóval is gyarapodhat a szókincsed, mert igazán választékos és intelligens párbeszédeket tartalmaz mindenki kedvenc nyomozós filmsorozata.

Válassz angol nyelvtanárt magadnak!

Magánóra

angol általános
A1, A2, B1, B2
Baráth Zsófia
3 500 Ft

Baráth Zsófia vagyok, 2015-ben végeztem Anglisztika szakon az Eszterházy Károly Főiskolán (amerikanisztika szakirányon, Európai Uniós szaknyelvi specializáción). Szívesen várok minden kezdő, újrakezdő jelentkezőt vagy olyat, aki csak

Angol nyelvóra

angol általános
A1, A2, B1, B2
Fenyvesi Boglárka
3 000 Ft

  Szeretnél végre tényleg beszélni angolul? Régóta tanulsz már, de valahogy a beszéd még mindig nem megy? Tanulj velem online!  Több éve foglalkozok magántanítással, számlaképesen.   Angol alapképzéses (BA) diplomám megszerzése alatt egy ideig ösztöndíjjal tanultam Angliában, így a ténylegesen használt nyelvet tanítom.   Célom, hogy tényleg megtanulj angolul beszélni, és ne csak a „papír” miatt tanulj. Amiért érdemes velem tanulni:   -      türelmes, segítőkész hozzáállás -      a lényeg, hogy értsd és tudd bátran használni a nyelvet -      teljesen személyre szabott haladás   Skype, Viber, Facebook videohívás 3500 Ft / 60 perc. Az 1. óra ingyenes próbaóra. 06 30 354 8593 bogifenyo@gmail.com www.angolora-forditas.com Facebook: Fenyvesi Boglárka – Angol magántanár és fordító Instagram: fenyvesiboglarka_onlineangol    

Angol nyelvóra

angol általános
A1, A2, B1, B2, C1
Csonka Andrea
2 500 Ft

Sokéves magántanári pályám során rájöttem, hogy akkor a legsikeresebb a nyelvoktatás, ha nem az aktuális mainstream "tuti módszert" próbálom ráerőltetni a diákra, hanem a diák személyiségének legmegfelelőbb megközelítést választom.

general and job specific English lessons

angol nyelvvizsga
A1, A2, B1, B2, C1, C2
Foldes Miklos
4 000 Ft

Exerienced teacher recently back from the UK 15 years' teaching experience abroad and as an examiner in Hungary. All levels and subject areas taught with great confidence! Come and try your free trial lesson!

Angol nyelvóra

angol általános
A1, A2
Keve Henriett
3 000 Ft

Angol korrepetálást vállalok általános iskolásoknak és érettségire készülőknek. Házhoz megyek (3000 Ft/óra) elérhetőségem: 06202519243, keveahenriett@gmail.com

Angol tanulás blog

Angol kifejezések - Múzeum, kiállítás

2019-05-17

Összeszedtünk pár alapvető angol kifejezést a múzeumos szituációkból, hogy ne érezd magad kényelmetlenül, ha meg kellene szólalnod angolul.

15 féle köszönés angolul

2019-04-12

Minden beszélgetés így kezdődik és így végződik, nem csoda hát, hogy a köszönésnek annyi módja van az angolban is. Most összeszedtük nektek a leggyakoribb 15-öt!

Angol nyelvtan - a mumus

2019-03-27

Ha megkérünk egy angol tanulót, hogy beszéljen a nyelvtanulással kapcsolatos gyengeségeiről, biztos, hogy előkelő helyet fog elfoglalni az angol nyelvtan.