In, On, At: mikor melyik prepozíciót használjuk?

2018-02-12

Minden nyelvben van egy-két olyan prepozíció, amelyeket könnyen össze lehet keverni a használat során. Az angolban talán nincs is olyan nyelvtanuló, akinek ne gyűlt volna már meg a baja az in, on, at prepozíciókkal. Ebben a cikkben összeszedtük a leglényegesebb különbségeket.

Mikor használjuk az ’In’ prepozíciót?

Prepozíciók az angolbanIdőhatározóként:

 Hosszabb időszakokkal (vagyis: évek, évszakok, évtizedek, századok, és így tovább), például: in winter (télen), in 1944 (1944-ben).
 Némelyik napszakkal (azért nem mindegyikkel, mert van, amelyikkel az ’at’ fog állni), például: in the morning/afternoon/evening (reggel/délután/este).

Helyhatározóként:

 Zárt helyeken, például: in the chamber of secrets (a titkok kamrájában).
 Tárgyakon belül, például: in the boksz (a dobozban).
 Nyitott, de jól körülhatárolható helyeken, például: in the quidditch pitch (a kviddics pályán).
 Városoknál, országoknál: in London (Londonban), in Spain (Spanyolországban).
 Szoba sarkához: in the corner (a sarokban).


Mikor használjuk az ’On’ prepozíciót?

Időhatározóként:

 Különleges, speciális napokon, például születésnapon, nemzeti ünnepen, stb. On my anniversary (az évfordulómon).
 A hét napjaival: on Monday (hétfőn), on Saturdays (szombatonként), on weekend (hétvégén), on Thursday morning (csütörtök reggel).

Helyhatározóként:

 „Felszíneken”, például: on the chair (a széken), on the beach (tengerparton).
 Épület szintjein: on the third floor (a harmadik emeleten).
 Testrészeken: on the nose (az orron), on the hand (a kézen).
 Irányokkal: on the left (balra).
 Közlekedési eszközökkel: on the bus (a buszon), on the plane (a repülőn). Kivétel: car, taxi -> in the car (az autóban).
 Egy könyv vagy magazin pontos oldalszámának megjelölésére: on page 50 of the novel (a regény 50. oldalán).
 Külső sarkok megjelölésére: on the east corner of Empire State Building (az ESB keleti sarkán).


Mikor használjuk az ’At’ prepozíciót?

Időhatározóként:

 Találkozóknál, eseményeknél: at the party (a partin), at the meeting (a gyűlésen).
 Óránál, egyes napszakoknál: at 16:00pm (délután 4-kor), at midnight (éjfélkor), at night (éjszaka).
 Brit angolban, hétvégékre: at weekends (hétvégente).
 Ünnepi időszakokra: at Christmas (karácsonykor).


Helyhatározóként:


 Közösségi terekre: at home (otthon), at work (munkában). Néhány esetben az ’in’ és az ’at’ egyformán használható, például: in the museum / at the museum.
 Specifikus helyeknél: at Big Ben (a Big Ben-nél), at Hogwarts (a Roxfortban).
 Címeknél, lakásoknál: at 13 Margaret Street.
 Meghatározott helyek meghatározott tárgyainál: at the door (az ajtónál), at the window (az ablaknál).


Hogyan jegyezd meg mindezt?


 Ültesd a gyakorlatba a szabályokat, például példamondatok írásával. A felsorolt listán végigmenve, írj mindegyik ponthoz 3-3 példamondatot. Nem kell egyszerre, ha nincs időd, bontsd szakaszokra a feladatot!
 Próbáld meg beleszuszakolni a kifejezéseket a szóbeli megnyilatkozásaidba. Az elején még tévedni fogsz, de aztán belejössz majd!
 Válassz egy képet a netről és írd le, mit látsz rajta! Használd minél többször a most ismételt prepozíciókat.
 Keress egy jó angoltanárt és gyakorolj vele sokat! Itt több tucat tanár várja a jelentkezésedet:

Válassz angol nyelvtanárt magadnak!

Magánóra

angol általános
A1, A2, B1, B2, C1
Gombos Ilona
3 000 Ft

A nyelvórán először a személyes kapcsolat időszerü felelevenitése a feladat angol nyelven. A következő rész ismétlés: a már tanult, tudott anyag beszédben való gyakorlása. Következő: az uj anyagrész: ami a nyelvtani időkre épülő folyamathoz kapcsolódó különbőző témakörök szókészletének bővitéséről szól.

Tanulj meg angolul 3 hónappal hamarabb mint az átlagos nyelvtanuló az új angol tanulási módszerrel! - Webangol.com

angol általános
A1, A2, B1, B2, C1
Szikora Rita
2 000 Ft

Miért hallgass rám, ha angol nyelvtanulásról van szó? Több éves tapasztalatom szerint az angol nyelv elsajátítása az élmény alapú tanuláson keresztül lehetséges: a nyelvi készségek fejlesztésén, az értett nyelvi elemek használatán keresztül, nyelvtani szabályok, szavak magolása, illetve fordítás nélkül, mert azok nem fejlesztenek semmilyen készséget és hátráltatják a tanulást. Sok tanuló csak szenved ezekkel, mert absztrakttá válik a nyelv és így nem sajátítja el. A nyelvtanulás a készségek fejlesztéséről kell, hogy szóljon magolás, fordítás nélkül, kizárólag a nyelvhasználaton keresztül. A legfontosabb a négy alap készség: hallás utáni megértés, beszéd, olvasás, írás fejlesztése. Továbbá fontos az automatizmus kialakítása a természetes tanuláson keresztül. Akkor hatékony és élvezetes egy angol nyelvtanfolyam, ha 100%-ban angolul folyik. Nálam a tanulás órán történik és nem az órán kívül, szinteknek megfelelő tananyagokkal, a célnyelven: angolul. Otthonra pedig olyan feladatokat (hanganyagok, olvasmányok, írásbeli feladatok) adok, amit órán mélyen begyakoroltunk a négy alapkészség helyes sorrendje szerint. Nyelvtanulásnál a jó módszer a legfontosabb, nélküle a tanfolyam időpocsékolás. Ha  érdekesen, izgalmasan akarsz angol nyelvet tanulni nyelvtani szabályok, szavak magolása és fordítás nélkül online, a részletekért vedd fel velem a kapcsolatot itt: . Figyelem! Bizonyos beállításoknak köszönhetően nem minden információ releváns ezen az adatlapon. Részletekért vedd fel velem a kapcsolatot.

Angol nyelvóra

angol általános
A1, A2, B1, B2, C1
Hevesi Ilona
5 000 Ft

Számlaképes óraadó tanár. Egyéni és csoportos privát nyelvoktatás.Nemzetközi iskolák: Budapesti Nemzetközi Keresztyén Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium SEK Budapest Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Molnár Ferenc Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium és Szakgimnázium   Nyelviskolák:Pallas Magániskola, Ring Nyelvstúdió, Helping Hand. Céges nyelvoktatás K&H Bank, Experidance, Gebrüder Weiss, GLS, Logipack, Antenna Hungária, Beiersdorf, Witzing Tüzépker Kft., Márka-Mix Kft., Strapa-Pack Kft., Dataplex Kft., Euro Gumi Kereskedő Kft., Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft., Erste Bank, Numil Kft., Budapest Bank, Uniqua Biztosító, Mikroszerviz Informatika Kft. Felkészítés általános, üzleti, gazdasági, műszaki alap és középfokú nyelvvizsgára, közép és emelt szintű érettségi vizsgára és felvételire.Különböző témájú anyagok fordítása (irodalmi, építőipari, vallási, művészeti, történelmi)Több évig éltem az Amerikai Egyesült Államokban New York és Kalifornia államban.

Angol nyelvóra

angol általános
A1, A2, B1, B2
Fenyvesi Boglárka
3 000 Ft

  Szeretnél végre tényleg beszélni angolul? Régóta tanulsz már, de valahogy a beszéd még mindig nem megy? Tanulj velem online!  Több éve foglalkozok magántanítással, számlaképesen.   Angol alapképzéses (BA) diplomám megszerzése alatt egy ideig ösztöndíjjal tanultam Angliában, így a ténylegesen használt nyelvet tanítom.   Célom, hogy tényleg megtanulj angolul beszélni, és ne csak a „papír” miatt tanulj. Amiért érdemes velem tanulni:   -      türelmes, segítőkész hozzáállás -      a lényeg, hogy értsd és tudd bátran használni a nyelvet -      teljesen személyre szabott haladás   Skype, Viber, Facebook videohívás 3500 Ft / 60 perc. Az 1. óra ingyenes próbaóra. 06 30 354 8593 bogifenyo@gmail.com www.angolora-forditas.com Facebook: Fenyvesi Boglárka – Angol magántanár és fordító Instagram: fenyvesiboglarka_onlineangol    

Angol tanulás blog

Angol kifejezések - Múzeum, kiállítás

2019-05-17

Összeszedtünk pár alapvető angol kifejezést a múzeumos szituációkból, hogy ne érezd magad kényelmetlenül, ha meg kellene szólalnod angolul.

15 féle köszönés angolul

2019-04-12

Minden beszélgetés így kezdődik és így végződik, nem csoda hát, hogy a köszönésnek annyi módja van az angolban is. Most összeszedtük nektek a leggyakoribb 15-öt!

Angol nyelvtan - a mumus

2019-03-27

Ha megkérünk egy angol tanulót, hogy beszéljen a nyelvtanulással kapcsolatos gyengeségeiről, biztos, hogy előkelő helyet fog elfoglalni az angol nyelvtan.