In, On, At: mikor melyik prepozíciót használjuk?

2018-02-12

Minden nyelvben van egy-két olyan prepozíció, amelyeket könnyen össze lehet keverni a használat során. Az angolban talán nincs is olyan nyelvtanuló, akinek ne gyűlt volna már meg a baja az in, on, at prepozíciókkal. Ebben a cikkben összeszedtük a leglényegesebb különbségeket.

Mikor használjuk az ’In’ prepozíciót?

Prepozíciók az angolbanIdőhatározóként:

 Hosszabb időszakokkal (vagyis: évek, évszakok, évtizedek, századok, és így tovább), például: in winter (télen), in 1944 (1944-ben).
 Némelyik napszakkal (azért nem mindegyikkel, mert van, amelyikkel az ’at’ fog állni), például: in the morning/afternoon/evening (reggel/délután/este).

Helyhatározóként:

 Zárt helyeken, például: in the chamber of secrets (a titkok kamrájában).
 Tárgyakon belül, például: in the boksz (a dobozban).
 Nyitott, de jól körülhatárolható helyeken, például: in the quidditch pitch (a kviddics pályán).
 Városoknál, országoknál: in London (Londonban), in Spain (Spanyolországban).
 Szoba sarkához: in the corner (a sarokban).


Mikor használjuk az ’On’ prepozíciót?

Időhatározóként:

 Különleges, speciális napokon, például születésnapon, nemzeti ünnepen, stb. On my anniversary (az évfordulómon).
 A hét napjaival: on Monday (hétfőn), on Saturdays (szombatonként), on weekend (hétvégén), on Thursday morning (csütörtök reggel).

Helyhatározóként:

 „Felszíneken”, például: on the chair (a széken), on the beach (tengerparton).
 Épület szintjein: on the third floor (a harmadik emeleten).
 Testrészeken: on the nose (az orron), on the hand (a kézen).
 Irányokkal: on the left (balra).
 Közlekedési eszközökkel: on the bus (a buszon), on the plane (a repülőn). Kivétel: car, taxi -> in the car (az autóban).
 Egy könyv vagy magazin pontos oldalszámának megjelölésére: on page 50 of the novel (a regény 50. oldalán).
 Külső sarkok megjelölésére: on the east corner of Empire State Building (az ESB keleti sarkán).


Mikor használjuk az ’At’ prepozíciót?

Időhatározóként:

 Találkozóknál, eseményeknél: at the party (a partin), at the meeting (a gyűlésen).
 Óránál, egyes napszakoknál: at 16:00pm (délután 4-kor), at midnight (éjfélkor), at night (éjszaka).
 Brit angolban, hétvégékre: at weekends (hétvégente).
 Ünnepi időszakokra: at Christmas (karácsonykor).


Helyhatározóként:


 Közösségi terekre: at home (otthon), at work (munkában). Néhány esetben az ’in’ és az ’at’ egyformán használható, például: in the museum / at the museum.
 Specifikus helyeknél: at Big Ben (a Big Ben-nél), at Hogwarts (a Roxfortban).
 Címeknél, lakásoknál: at 13 Margaret Street.
 Meghatározott helyek meghatározott tárgyainál: at the door (az ajtónál), at the window (az ablaknál).


Hogyan jegyezd meg mindezt?


 Ültesd a gyakorlatba a szabályokat, például példamondatok írásával. A felsorolt listán végigmenve, írj mindegyik ponthoz 3-3 példamondatot. Nem kell egyszerre, ha nincs időd, bontsd szakaszokra a feladatot!
 Próbáld meg beleszuszakolni a kifejezéseket a szóbeli megnyilatkozásaidba. Az elején még tévedni fogsz, de aztán belejössz majd!
 Válassz egy képet a netről és írd le, mit látsz rajta! Használd minél többször a most ismételt prepozíciókat.
 Keress egy jó angoltanárt és gyakorolj vele sokat! Itt több tucat tanár várja a jelentkezésedet:

Válassz angol nyelvtanárt magadnak!

Angol nyelvóra

angol általános
A1, A2, B1, B2, C1
Debreceni Tamas
2 450 Ft

Többéves külföldi tapasztalattal (is) rendelkezem, amely elengedhetetlen a gyakorlati nyelvoktatáshoz. Összesen 4 évet töltöttem külföldön, Németországban és az Egyesült Királyságban. Többnyelvű terméktámogatás és hibaelhárítás munkakörben dolgoztam (angol és német nyelven) egy világhírű IT cégnél ahol nem volt kompromisszum a hallásértést és folyékony beszédet illetően. A nyelvtanulás már 2 évtizede a szenvedélyem, így nagy reményekkel hazatérvén szomorúan tapasztaltam továbbra is az itthoni iskolai nyelvoktatás rugalmatlanságát, változatlanságát.   Mivel ezen már régóta változtatni szerettem volna, úgy döntöttem elkezdek nyelvet tanítani másként, mérhető hatékonysággal. Mivel az iskolai rendszert megváltoztatni (általam) nem lehetséges, ezért csak magán nyelviskolákkal és személyekkel állok kapcsolatban és kizárólag kiscsoportos / magán tanítványokat vállalok. Emellé szervezek időnként beszélgetős csoportokat is, mert ugyebár nyelvtan könyvekből beszédkészséget, helyes kiejtést, folyamatosságot és hanglejtést évek alatt sem fog tudni senki elsajátítani. (Ezt saját tapasztalatból is bizton állíthatom.)   Nyelvvizsgáznál vagy külföldre mennél? Nem mersz megszólalni, netán gondot okoz a nyelvtan? Nyelvtanulást illetően keress bizalommal, a siker garantált! Felkészítés valamennyi szinten: A1-C2, valamennyi készségre, német vagy angol nyelvből. Fizetés módja: előre utalás Az órát minden esetben megtartom a megbeszélt időben. Privát Óradíjaim: 1 tanuló 45 perc - 2450 HUF 60 perc - 2990 HUF 90 perc - 4390 HUF 2 óra (120 perc!) - 5590 HUF. Több óra előreutalása esetén megállapodás szerint. Csoportos megállapodás szerint. Elérhetőségeim a jelentkezési űrlap kitöltését követően jelennek meg!

Magánóra

angol általános
A1, A2, B1, B2, C1
Simon Szilvia
2 500 Ft

Diplomás angol bölcsész és nyelvtanár vagyok. Több, mint tíz éves nyelvoktatói tapasztalattal rendelkezem. Szeretettel várom leendő motivált magántanítványok jelentkezését. Az egyéni igényeknek megfelelő, hatékonyan felépített, változatos órákat tartok. Olyan témákkal foglalkozunk, melyek Téged érdekelnek, vagy fontosak a céljaid szempontjából.  

Magánóra

angol általános
A1, A2, B1, B2
Biró Zoltán
2 000 Ft

Angol nyelvóra

angol általános
A1, A2, B1, B2
Fenyvesi Boglárka
3 000 Ft

  Szeretnél végre tényleg beszélni angolul? Régóta tanulsz már, de valahogy a beszéd még mindig nem megy? Tanulj velem online!  Több éve foglalkozok magántanítással, számlaképesen.   Angol alapképzéses (BA) diplomám megszerzése alatt egy ideig ösztöndíjjal tanultam Angliában, így a ténylegesen használt nyelvet tanítom.   Célom, hogy tényleg megtanulj angolul beszélni, és ne csak a „papír” miatt tanulj. Amiért érdemes velem tanulni:   -      türelmes, segítőkész hozzáállás -      a lényeg, hogy értsd és tudd bátran használni a nyelvet -      teljesen személyre szabott haladás   Skype, Viber, Facebook videohívás 3500 Ft / 60 perc. Az 1. óra ingyenes próbaóra. 06 30 354 8593 bogifenyo@gmail.com www.angolora-forditas.com Facebook: Fenyvesi Boglárka – Angol magántanár és fordító Instagram: fenyvesiboglarka_onlineangol    

Angol nyelvóra

angol általános
A1, A2, B1, B2, C1
Hevesi Ilona
5 000 Ft

Számlaképes óraadó tanár. Egyéni és csoportos privát nyelvoktatás.Nemzetközi iskolák: Budapesti Nemzetközi Keresztyén Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium SEK Budapest Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Molnár Ferenc Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium és Szakgimnázium   Nyelviskolák:Pallas Magániskola, Ring Nyelvstúdió, Helping Hand. Céges nyelvoktatás K&H Bank, Experidance, Gebrüder Weiss, GLS, Logipack, Antenna Hungária, Beiersdorf, Witzing Tüzépker Kft., Márka-Mix Kft., Strapa-Pack Kft., Dataplex Kft., Euro Gumi Kereskedő Kft., Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft., Erste Bank, Numil Kft., Budapest Bank, Uniqua Biztosító, Mikroszerviz Informatika Kft. Felkészítés általános, üzleti, gazdasági, műszaki alap és középfokú nyelvvizsgára, közép és emelt szintű érettségi vizsgára és felvételire.Különböző témájú anyagok fordítása (irodalmi, építőipari, vallási, művészeti, történelmi)Több évig éltem az Amerikai Egyesült Államokban New York és Kalifornia államban.

Angol tanulás blog

Angol kifejezések - Múzeum, kiállítás

2019-05-17

Összeszedtünk pár alapvető angol kifejezést a múzeumos szituációkból, hogy ne érezd magad kényelmetlenül, ha meg kellene szólalnod angolul.

15 féle köszönés angolul

2019-04-12

Minden beszélgetés így kezdődik és így végződik, nem csoda hát, hogy a köszönésnek annyi módja van az angolban is. Most összeszedtük nektek a leggyakoribb 15-öt!

Angol nyelvtan - a mumus

2019-03-27

Ha megkérünk egy angol tanulót, hogy beszéljen a nyelvtanulással kapcsolatos gyengeségeiről, biztos, hogy előkelő helyet fog elfoglalni az angol nyelvtan.