Londoni látnivalók – hová ne menjen a turista?

2017-10-30

London Európa legnépszerűbb városa a turisták szemével nézve. Nem is gondolnád, de 2016-ban több, mint 20 millió turista látogatott a brit fővárosba, az országba érkező látogatók több mint fele pedig Londonban költötte el a pénzét!

Az interneten rengeteg javaslatot találsz arra nézve, mit érdemes meglátogatni Londonban, arról viszont már kevesebb szó esik, hogy melyek azok a városrészek, amelyek veszélyesek lehetnek egy mezei városlátogatónak. Ezt minden londoni utazást tervezőnek el kell olvasnia!


Annak eldöntése, hogy melyek London legrosszabb hírű negyedei, nyilván valamennyire szubjektív is. Léteznek azonban statisztikák arra nézve is, hogy mely városrészekben magasabb a bűnözési arány, hol keveredhetsz a helyiekkel konfliktusba vagy merre nem érdemes sötétben mászkálni az utcán. Lássuk!

 

Londoni látnivalók – hová ne menjen a turista?London rossz hírű kerületei

Nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy London déli részén kell a leginkább tartanunk konfliktustól, köszönhetően az évek óta növekvő számú bűnügynek. A turisták és a londoniak körében egyaránt Brixton, Stockwell és Balham negyedek a legkevésbé népszerű úti célpontok. Általánosságban, ezek olyan városrészek, ahol gazdasági-szociális problémák, magas munkanélküliség és bűnözési hajlandóság nehezítik a hétköznapokat.

 

Brixton

Brixton Lambeth kerülethez tartozik közigazgatásilag és Stockwell, Camberwell, valamint Streatham negyedekkel határos. Teljes lakosságának negyede afrikai és karibi származású, ezért Londonban csak úgy hívják: afro-karibi közösség. 1981-1995 között több zavargás is történt a negyedben, főleg a kialakult gazdasági és etnikai problémák miatt.

 

Elephant & Castle

Elephant & Castle tulajdonképpen a Newington-ként ismert területet öleli fel és Southwark kerületben található. Eredetileg ez egy utcasarok neve, ahol a híres Elephant & Castle bevásárlóközpont áll, de idővel a környező utcákra is ráragadt a név. A negyed fejlődésnek indult és egyre többet emlegetik dél-London kereskedelmi központjaként is. Sok felső kategóriás étterem nyílt mostanában és a különböző országokból származó bevándorlók is bekapcsolódtak a vendéglátásba. A Dragon Castle nevű kínai étterem például felkerült London top 10 éttermének listájára, egy gasztromagazin értékelése szerint.

 

Hackney

A helyiek körében The London Borough of Hackney néven ismert városrész erőteljes feszültségeket hordoz, részben az etnikai sokszínűsége miatt. A negyedben élők 60%-a nem brit származású, ez pedig sok konfliktus melegágya. A londoniak között az egyik legrosszabb hírű negyed.

 

Peckham

Peckham is a konfliktust hordozó negyedek közé tartozik. Southwark kerületben, London déli részén található. Több, mint 11 ezer lakosával az egyik legnagyobb városközpont Londonon belül. A 2011-es londoni zavargások ebben a negyedben történtek, de a mai napig jelen vannak az utcai bandák, ezért nem biztonságos arrafelé a turistáskodás.

 

Soho

Végezetül egy negyed, aminek nagy átlagban szólva már csak a híre rossz. West End városrészben található Soho negyed, amely az egyik legkiemelkedőbb szórakoztatóipari központja a városnak. A nyolcvanas években mindent megtettek annak érdekében, hogy az addig rossz hírű negyedet biztonságosabbá tegyék, és ez sikerült is, ám még mindig sokan gondolják, hogy nem a legjobb választás a Soho-ba látogatni. Az éjszakai élet zajlik itt rendesen és nem árt, ha vigyázol magadra, viszont nem érdemes kihagyni a számtalan bárt, szórakozóhelyet, ami ide zsúfolódott az évtizedek folyamán. Ráadásul, Chinatown, azaz a kínaiak városrésze szintén itt található és teljesen biztonságos.

 

Kellemes utat kívánunk! Azért nem árt egy kis angoltudást magadra szedni, mielőtt csomagolni kezdesz… Válassz tanáraink közül, nem bánod meg!

Válassz angol nyelvtanárt magadnak!

Angol nyelvóra

angol általános
A1, A2, B1, B2, C1
Csonka Andrea
2 500 Ft

Sokéves magántanári pályám során rájöttem, hogy akkor a legsikeresebb a nyelvoktatás, ha nem az aktuális mainstream "tuti módszert" próbálom ráerőltetni a diákra, hanem a diák személyiségének legmegfelelőbb megközelítést választom.

Magánóra

angol általános
A1, A2, B1, B2, C1
Gombos Ilona
3 000 Ft

A nyelvórán először a személyes kapcsolat időszerü felelevenitése a feladat angol nyelven. A következő rész ismétlés: a már tanult, tudott anyag beszédben való gyakorlása. Következő: az uj anyagrész: ami a nyelvtani időkre épülő folyamathoz kapcsolódó különbőző témakörök szókészletének bővitéséről szól.

Magánóra

angol általános
A1, A2, B1, B2, C1
Sárkány Enikő
3 000 Ft

Angol, francia, orosz nyelvből tanítás általános és szakmai – gazdasági, kereskedelmi, business, idegenforgalmi – nyelvből kezdőtől a felsőfokig, nagy tapasztalattal rendelkező külkereskedőtől minden korosztály számára. Sikeres, felkészítés közép és emelt szintű érettségire, különböző nyelvvizsgákra egyéni igények figyelembe vételével, kiegészítő anyagok biztosításával. Vállalom továbbá külföldiek számára magyar, mint idegen nyelv oktatását, kezdőtől a felsőfokig céges tanfolyamokat, fordítást és tolmácsolást Ezen kívül állásinterjúra is felkészítek jelentkezőket és segítek elkészíteni az önéletrajzot az említett nyelveken.    

Magánóra

angol általános
A1, A2, B1, B2
Biró Zoltán
2 000 Ft

general and job specific English lessons

angol nyelvvizsga
A1, A2, B1, B2, C1, C2
Foldes Miklos
4 000 Ft

Exerienced teacher recently back from the UK 15 years' teaching experience abroad and as an examiner in Hungary. All levels and subject areas taught with great confidence! Come and try your free trial lesson!

Angol nyelvóra

angol általános
A1, A2
Keve Henriett
3 000 Ft

Angol korrepetálást vállalok általános iskolásoknak és érettségire készülőknek. Házhoz megyek (3000 Ft/óra) elérhetőségem: 06202519243, keveahenriett@gmail.com

Angol tanulás blog

Angol kifejezések - Múzeum, kiállítás

2019-05-17

Összeszedtünk pár alapvető angol kifejezést a múzeumos szituációkból, hogy ne érezd magad kényelmetlenül, ha meg kellene szólalnod angolul.

15 féle köszönés angolul

2019-04-12

Minden beszélgetés így kezdődik és így végződik, nem csoda hát, hogy a köszönésnek annyi módja van az angolban is. Most összeszedtük nektek a leggyakoribb 15-öt!

Angol nyelvtan - a mumus

2019-03-27

Ha megkérünk egy angol tanulót, hogy beszéljen a nyelvtanulással kapcsolatos gyengeségeiről, biztos, hogy előkelő helyet fog elfoglalni az angol nyelvtan.