Útbaigazítás angol nyelven

2018-01-17

Elképzelhető, hogy neked is volt már olyan angoltanárod, akinél megjelent feladatként az útbaigazítás angolul. A GPS-es okostelefonok világában ennek ismerete valamennyire leértékelődött, azonban előfordulhatnak olyan szituációk, amikor mégis hasznát veszed ezeknek az ismereteknek.

Útbaigazítás angol nyelvenLehet, lemerül az aksid vagy a jelerősséggel van probléma, ilyenkor jó, ha tudsz útbaigazítást kérni angolul. Lássuk, milyen angol kifejezéseket érdemes tudnod, hogy el tudj jutni az úticélodhoz!

 • Keress egy helyi lakost, és szólítsd meg így: Excuse me… – Elnézést…
 • Amikor keresel valamit: I’m looking for… – …-t keresem
 • A metróban: Which line do I take for Westminster? – Melyik irányba menjek a Westminster felé?
 • Ha meg akarsz bizonyosodni, hogy jó irányba tartasz-e, akkor ezt kérdezd: Is this the right way to…? – Ez a helyes út a …-hoz?
 • Ha szeretnéd tudni milyen messze van valami:
  How far is it to the airport? – Milyen messze van a repülőtér? vagy
  How far is it to the beach from here? – “Milyen messze van innen a strand?
 • Amikor valami közeli helyhoz kérsz útbaigazítást angolul: Could you tell me where the nearest tube station/bus stop/train station is, please? – Meg tudná mondani, merre van a legközelebbi metrómegálló / buszmegálló / vasútállomás?
 • Ha téged kérdeznek meg útbaigazításért turistaként: sorry, I’m not from around here – ne haragudjon, nem vagyok idevalósi


Az irányok megértése angolul az útbaigazítás során:

Megkérdezni, hogy merre menjünk viszonylag egyszerű, azonban a választ megérteni sokszor nehézebb. A leggyakoribb angol kifejezések, a következők:

 • go straight ahead/forwards until… – Menj egyenesen, amíg…
 • it’s this way – ez az az út
 • turn right/left at… – Fordulj jobbra/balra… (valaminél)
 • take the first right/left… – Fordulj be az első lehetőségnél jobbra/balra
 • It’ll be on you left/right – az ön bal/jobb oldalán lesz
 • go down there – menj le arra
 • turn right at the crossroads – fordulj jobbra a kereszteződésben
 • continue straight ahead for about a mile – menj egyenesen tovább kb. egy mérföldet
 • carry on until you see… – Menj tovább, amíg meg nem látod a … (valamit)
 • you’re going in the wrong way/direction – rossz irányba mész


Gyakorló játék tippek útbaigazításhoz angolul:

 1. utazáshoz: Ha mégis okostelefonunkkal közlekednénk, kérjük meg útitársunkat, hogy navigáljon Ő minket az alapján angolul.
 2. otthonra: Bekötött szemű barátunkat/ismerősünket vezessük végig A pontból B-be, mely között akadályokat kell kerülgetnie, mindezt a különböző irányadásokkal angolul. Jó gyakorlás és még jobb móka.

Két dolog miatt is javasolt, hogy hagyd a GPS-t:

 1. Ha már külföldön vagy, lépj ki a komfort-zónádból és gyakorold a nyelvet. Bátran kérj útbaigazítást angolul, legfeljebb nem segítenek. Viszont, ha igen, akkor máris gyakoroltad kicsit az élő nyelvet és fejlesztetted tudásod, ezt nem kapod meg egyetlen GPS-től sem.
 2. Másrészt lehet olyan tippeket, útvonalakat mondanak a helyiek, amikkel sok más izgalmas helyszínt is felfedezhetsz, amikre a GPS-szel nem leltél volna rá.

Válassz angol nyelvtanárt magadnak!

Magánóra

angol általános
A1, A2, B1, B2
Biró Zoltán
2 000 Ft

Angol nyelvóra

angol általános
A1, A2, B1, B2
Kővári Ákos
4 000 Ft

Angol nyelvóra

angol általános
A1, A2, B1, B2, C1
Csonka Andrea
2 500 Ft

Sokéves magántanári pályám során rájöttem, hogy akkor a legsikeresebb a nyelvoktatás, ha nem az aktuális mainstream "tuti módszert" próbálom ráerőltetni a diákra, hanem a diák személyiségének legmegfelelőbb megközelítést választom.

Angol nyelvtanulás alapfoktól felsőfokig!

angol általános
A1, A2, B1, B2, C1, C2
Sarkadi-Nagy Anna
6 000 Ft

Angol és német nyelvtanulás alapfoktól felsőfokig gyerekeknek, fiataloknak és felnőtteknek egyaránt! Egyénre szabottan, megcélozva azt a területet, amiben a legfontosabb fejlődnöd (beszéd, nyelvtan, helyesírás, nyelvvizsgára felkészülés, dolgozat, pótvizsga, stb.) EuroExam, TELC, ÖSD, Goethe, IELTS, stb. nyelvvizsgákra való sikeres felkészítést vállalok.   Jelenleg Budapest, XIV. kerület Újvidék térhez közel és online oktatok. Az óra díja 6000 Ft/60 perc.   Az első óra előtt megbeszéljük mire van szükséged, miben szeretnél fejlődni, majd az első órán felmérem a tudásszintedet és annak alapján kezdjük el a nyelvtanulást. 34 éves vagyok, 7 éve angol-német nyelvtanár, 11 éve jóga- és síoktató. Jelenleg az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán tanulok logopédus szakirányon.  8 évet jártam az Osztrák Iskolába, ahol felsőfokú szinten sajátítottam el a német nyelvet. Majd síoktatóként Ausztriában dolgoztam, ahol németül tanítottam gyerekeket. Az angoltudásomat az Corvinusos egyetemi évek alatt tökéletesítettem, majd a 3 év külföldi tartózkodásom és jógaoktatói munkám során anyanyelvi szintre fejlesztettem.   Szenvedélyem a tanítás, legyen az akár jóga, sí, tánc vagy a német és az angol nyelv. Keress bizalommal!

Angol nyelvóra

angol általános
A1, A2, B1, B2, C1
Debreceni Tamas
2 450 Ft

Többéves külföldi tapasztalattal (is) rendelkezem, amely elengedhetetlen a gyakorlati nyelvoktatáshoz. Összesen 4 évet töltöttem külföldön, Németországban és az Egyesült Királyságban. Többnyelvű terméktámogatás és hibaelhárítás munkakörben dolgoztam (angol és német nyelven) egy világhírű IT cégnél ahol nem volt kompromisszum a hallásértést és folyékony beszédet illetően. A nyelvtanulás már 2 évtizede a szenvedélyem, így nagy reményekkel hazatérvén szomorúan tapasztaltam továbbra is az itthoni iskolai nyelvoktatás rugalmatlanságát, változatlanságát.   Mivel ezen már régóta változtatni szerettem volna, úgy döntöttem elkezdek nyelvet tanítani másként, mérhető hatékonysággal. Mivel az iskolai rendszert megváltoztatni (általam) nem lehetséges, ezért csak magán nyelviskolákkal és személyekkel állok kapcsolatban és kizárólag kiscsoportos / magán tanítványokat vállalok. Emellé szervezek időnként beszélgetős csoportokat is, mert ugyebár nyelvtan könyvekből beszédkészséget, helyes kiejtést, folyamatosságot és hanglejtést évek alatt sem fog tudni senki elsajátítani. (Ezt saját tapasztalatból is bizton állíthatom.)   Nyelvvizsgáznál vagy külföldre mennél? Nem mersz megszólalni, netán gondot okoz a nyelvtan? Nyelvtanulást illetően keress bizalommal, a siker garantált! Felkészítés valamennyi szinten: A1-C2, valamennyi készségre, német vagy angol nyelvből. Fizetés módja: előre utalás Az órát minden esetben megtartom a megbeszélt időben. Privát Óradíjaim: 1 tanuló 45 perc - 2450 HUF 60 perc - 2990 HUF 90 perc - 4390 HUF 2 óra (120 perc!) - 5590 HUF. Több óra előreutalása esetén megállapodás szerint. Csoportos megállapodás szerint. Elérhetőségeim a jelentkezési űrlap kitöltését követően jelennek meg!

Angol tanulás blog

Angol kifejezések - Múzeum, kiállítás

2019-05-17

Összeszedtünk pár alapvető angol kifejezést a múzeumos szituációkból, hogy ne érezd magad kényelmetlenül, ha meg kellene szólalnod angolul.

15 féle köszönés angolul

2019-04-12

Minden beszélgetés így kezdődik és így végződik, nem csoda hát, hogy a köszönésnek annyi módja van az angolban is. Most összeszedtük nektek a leggyakoribb 15-öt!

Angol nyelvtan - a mumus

2019-03-27

Ha megkérünk egy angol tanulót, hogy beszéljen a nyelvtanulással kapcsolatos gyengeségeiről, biztos, hogy előkelő helyet fog elfoglalni az angol nyelvtan.